Bron GeNeCO:

De geschiedenis van het Genootschap begint op 5 februari 1911 in de lounge van hotel American te Amsterdam, waar Jan van Gilse en zeven andere Nederlandse kunstenaars bijeenkwamen om te confereren over een nog op te richten bond van Nederlandse componisten. Zij streefden er naar de Nederlandse muziek meer bekendheid te geven, criteria op te stellen voor de vakbekwaamheid van componisten, hun werk te beschermen en een sociaal vangnet te creëren.

Het begin
Het Genootschap van Nederlandse Componisten kwam in 1911 met dertig leden van de grond en groeide uit tot een genootschap met bijna driehonderd leden in 1936. Kort na de oprichting van het GeNeCo richtte het genootschap in 1913 samen met de Vereeniging voor Muziekhandel- en Uitgeverij het Bureau voor Muziekauteursrecht, kortweg BUMA, op. Dit bureau zou zich gaan bezighouden met de materiële belangen van de Nederlandse componist en het incasseren van het auteursrecht, dat in 1912 door de Nederlandse overheid eindelijk goed was vastgelegd.

GeNeCo 25 jaar
Rond het zilveren jubileum van het Genootschap in 1936 werd, op initiatief van GeNeCo voorzitter Jan van Gilse, de Stichting Nederlandse Muziekbelangen opgericht (NMB). Een belangrijk vooroorlogs initiatief waren de, door de NMB georganiseerde Maneto concerten. Deze Manifestaties van Nederlandse Toonkunst werden onder meer gefinancierd door BUMA, uit de gelden die door hen waren geïnd maar niet aan de rechthebbenden konden worden uitgekeerd omdat zij niet bij een auteursrechtenbureau of componistenbond waren aangesloten. Deze gelden mochten alleen voor algemene culturele doeleinden worden aangewend.

Sinds 1937 vonden er vier concerten per jaar plaats waarin zo’n 40 composities van 30 componisten (waarvan 26 uit de twintigste eeuw) werden uitgevoerd. Deze concerten trokken veel publiek en werden goed onthaald door de pers. Maneto organiseerde ook studieconcerten waarin een aantal werken van jonge componisten tijdens orkestrepetities grondig werd doorgenomen met als sluitstuk een concert voor publiek. Het eerste studieconcert vond in juni 1940 plaats. De bezetting zette een streep onder verdere activiteiten.